Kako se tvoje seksualno uzbuđenje povećava na krivudavom putu do orgazma, zadovoljstvo je verovatno jedina stvar koja ti je na pameti. Nažalost, nekim ljudima bol uništi zabavu. Bar jedan procenat odraslih iskusi koitalnu cefalalgiju ili „seksualnu glavobolju“, a to je zapravo bol u glavi pre, tokom ili nakon orgazma. Evo šta treba da znaš o ovom stanju koje je zapravo neprijatno utelovljenje ubice raspoloženja.

Seksualne glavobolje mogu da se jave u naletima ili niotkuda. Neki ljudi moraju da se nose sa njima često, a nekima se one dešavaju samo jednom u životu. Nije važno kakvu vrstu seksualne glavobolje neko iskusi, zvuči kao sušta suprotnost zabavi. Na sreću, čak iako su bolne, obično nisu opasne.

Velika većina glavobolja koje su povezane sa seksualnom aktivnošću su benigne. Ali u malom procentu slučajeva, ove glavobolje mogu da budu rezultat nekog ozbiljnog problema kao što je krvarenje, aneurizma, moždani udar, disekcija arterije grlića materice ili subduralni hematom.

Muškarci imaju veću verovatnoću da iskuse ovakav bolni fenomen tri do četiri puta, verovatno jer muškarci mogu da se izmore tokom seksa. Nizak nivo šećera u krvi takođe može da bude osnova za seksualne glavobolje. Isto tako i nedostatak magnezijuma, što je povezano sa glavoboljama uopšte. Ako ste imali migrene, i to može da bude jedan od faktora rizika za seksualne glavobolje.

Ako vi ili neko koga volite (ili s kim spavate) ima seksualne glavobolje, može da pomogne izbor hrane bogate magnezijumom kao što su bademi ili indijski orah, zeleno lisnato povrće, avokado i žitarice. Promena načina života takođe može da pomogne, kao što je snižavanje krvnog pritiska ili manja upotreba alkohola.

Ali bez obzira na sve, svako ko ima seksualne glavobolje treba da poseti lekara. Čak iako su često benigne, dobro je da se osigurate da ne postoji neki ozbiljan uzrok. Postoje lekovi koje osoba može da uzme pre stupanja u seksualni odnos ili svaki dan.