Brze dijete ne deluju

Opsednutost mršavljenjem vodi ka brzim dijetama, preteranoj restrikciji kalorija ili postu, uzimanju dodataka za mršavljenje ili preparata koji smanjuju apetit ili nekoj drugoj preteranoj reakciji – i sve od ovoga propadne jer je fokusirano na brzo mršavljenje po cenu gubljenja mišićne mase i opšteg zdravstvenog stanja.

Brzo mršavljenje ne traje dugo

Brzo mršavljenje je tipično rezultat gubljenja vode ili mišićne mase uz veoma malo sagorenih masti. Ovo se dešava jer se telo prebacuje na režim za samo-očuvanje. Drugim rečima, telo misli da se izgladnjujete i ovo pokreše lučenje raznih hormona koji počinju da sabotiraju ceo proces. Jedan takav hormon je kortizol, nazvan i „hormon stresa“ koji razlaže mišićno tkivo, oslobađajući proteine koji se mogu pretvoriti u šećere koji se koriste da nadomeste potrebnu energiju.

Ne dopustite da vaga vlada vašim životom

Fokusiranje na mršavljenje takođe izaziva određenu dozu stresa i frustracija, naročito ako se vagate svako jutro. Ovaj stres, anksioznost, osećaj krivice i frustracija pojačavaju lučenje kortizola. Pošto dnevna razlika u težini može da bude rezultat hormonskih promena koje mogu da uzrokuju gubitak ili zadržavanje vode, gledanje kako vaga pokazuje više i manje iz dana u dan je uzaludan posao.

Šta je rešenje? Fokusirajte se na zdrav način života

Učenje kako da kontrolišete svoje zdravlje i fizičku formu kroz ispravnu ishranu, dodatke ishrani i vežbanje su tri zlatna pravila. Ipravno izbalansirana ishrana koja uključuje pravilno kombinovanu hranu i sastojke koje kontrolišete kroz pripremu, uzimanje važnih dodataka i vežbanje (aerobik i dizanje tegova) su dokazani faktori koji će poboljšati vaše zdravlje i opštu fizičku formu- salo će nestati kao posledica toga. Jednom kada sve ovo postane rutina poput pranja zuba ili tuširanja, nikad više nećete morati da se fokusirate na mršavljenje.