Novo istraživanje rasvetljava zašto je držanje dijete grozno

Postoji dobar razlog zbog koga dijete ne traju dugo i uopšte ne iznenađuje: grozne su. Gladni ste, osećate se zakinuto a kod mnogih od nas ova osećanja mogu da dovedu do niza drugih negativnih emocija poput depresije, besa ili anksioznosti. Čak i uz najbolju nameru da smršate, mogu da pokrenu celu lavinu tuge.

Ovo se naročito dešava jer neuroni u vašem hipotalamusu stimulišu ponašanje usmereno traženju hrane da bi se eliminisale negativne emocije koje se pojavljuju kada vaše telo počinje da troši više kalorija nego što ih unosite, baš kao što radimo kada smo na dijeti. Lokacija ovih neurona je ključna jer hipotalamus kontroliše osnovne stvari poput jela i spavanja ali je takođe odgovoran i za regulisanje raspoloženja. Dirnite u jedan, i dirnuli ste i u ostale! Trebali bismo da govorimo ljudima koji su na dijeti da očekuju niz negativnih emocija.

Ljudi koji žele da se reše suvišnih kilograma bi možda bili uspešniji kada bi to radili na način koji ne stimuliše te neurone, ili koji ih manje stimuliše. Stroge dijete, poput onih iscrpljujućih, vode do snažnije reakcije u mozgu. Pa, iako nećete tako brzo da smršate, male promene u ishrani mogu da budu korisnije na duge staze.

Dodatno, treba da očekujemo osećanja tuge i besa do nekog stepena i da tražimo zdrave načine da se sa njima nosimo. Vežba bilo kog tipa je odličan način za borbu protiv lošeg raspoloženja. Druženje sa prijateljima i porodicom, bavljenje hobijem koji volite, meditacija i čitanje knjiga su naučno dokazani načini da sebi odvratite pažnju. Ali čuvajte se bespotrebnog gledanja televizije ili surfanja internetom (naročito po društvenim mrežama) jer su istraživanja pokazala da ovo ne samo da povećava depresiju i anksioznost, nego može da učini da ogladnimo.